top of page

Beroepsorganisaties willen 3 aanvullende coronamaatregelen

Maar liefst 5 beroepsorganisaties hebben een gezamenlijke brief gestuurd naar het ministerie van Financiën waarin zij vragen om 3 extra maatregelen naar aanleiding van de coronacrisis. De maatregelen betreffen het verlengen van fiscale termijnen, de positie van de directeur-grootaandeelhouder (dga), en zelfstandig ondernemers en het urencriterium.

In de brief van het Register Belastingadviseurs (RB), de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA), de Samenwerkende Register Accountants en Accountants Administratieconsulenten (SRA), de Nederlandse Orde van Administratie- en Belastingdeskundigen (NOAB) en de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB) pleiten zij onder andere voor een verlenging van bepaalde fiscale termijnen. Daardoor krijgen belastingplichtigen de ruimte om zich nu vooral te richten op het beperken van de gevolgen van de huidige crisis en kunnen intermediairs hen beter ondersteunen.

Duidelijkheid voor de dga Voor de positie van de dga’s is het prettig als duidelijk wordt of er regelingen zijn waar hij gebruik van zou kunnen maken, bijvoorbeeld de regelingen die gelden voor de zzp’ers of de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW). Ook als er geen speciale maatregelen komen voor de dga is duidelijkheid gewenst, aldus de beroepsorganisaties.

Inmiddels is duidelijk geworden dat de dga gebruik kan maken van de Tijdelijke overbruggingsregeling voor zelfstandig ondernemers (TOZO). Deze regeling ondersteunt zelfstandig ondernemers, onder wie zzp'ers, met inkomensondersteuning en bedrijfskrediet, zodat zij een betere kans hebben om hun onderneming voort te zetten.

Voldoen aan urencriterium Het laatste punt van zorg is de zelfstandig ondernemer en de ondernemersfaciliteiten in de wet Inkomstenbelasting. Om van de ondernemersfaciliteiten gebruik te kunnen maken, moet de ondernemer voldoen aan het zogenaamde urencriterium. In sommige branches, bijvoorbeeld de horeca en evenementen, maken ondernemers zich zorgen over of wel voldaan kan worden aan het urencriterium. Uitsluitsel hierover is gewenst, maar in ieder geval de mededeling dat dit onderwerp nader wordt onderzocht.

De verenigingen geven in de brief aan mee te willen denken over eventuele oplossingen en om het beleid rond het Noodpakket Banen en Economie te willen versterken. De brief (pdf) is verstuurd naar aanleiding van signalen uit de praktijk.

Bron: RendementOnline

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page