top of page

Hypotheekrente gaat omhoog door coronacrisis

Ook de huizenmarkt blijft niet buiten schot door de coronacrisis. De verwachting is dat de hypotheekrente bij alle hypotheekverstrekkers weer zal gaan stijgen. Dit schrijft onder meer ABN AMRO.

De coronamaatregelen die deze week zijn getroffen hebben ook invloed op de economie. Ook de huizenmarkt gaat de gevolgen voelen. De stijging van de hypotheekrente zal een eerste gevolg zijn, aldus ABN AMRO.

Hypotheekrente

Begin dit jaar luidde de voorspelling nog dat de rente verder zou gaan dalen. Deze stond toen al historisch laag. De coronacrisis heeft hier 180 graden verschil in aangebracht.

Wereldwijd hebben centrale banken hun rentetarieven verlaagd. Daarnaast kopen zij schuldtitels op om de koersval op financiële markten tot stilstand te brengen.

Dit neemt niet weg dat de crisis kredietrisico's met zich meebrengt, schrijft de ABN. Het is om die reden daarom aannemelijk dat de hypotheekrente eerder licht omhoog gaat dan verder omlaag. Dit geldt zowel voor leningen met een korte als voor leningen met een lange rentevastlooptijd, voorspelt de bank.

De voorspelling van ABN lijkt al uit te komen. Inmiddels hebben namelijk al een aantal hypotheekverstrekkers hun hypotheekrente verhoogd. Hieronder valt ook Hypotrust, een van de tien grootste verstrekkers van Nederland.

Geld lenen wordt duurder Het gevolg voor de huizenkoper is dat geld lenen om een huis te kopen duurder gaat worden. Dit staat in schril contrast met de goedkope lening die de koper een maand geleden nog kon afsluiten. Huizenkopers konden door de huidige lage rentestand, de rente voor tien jaar vastzetten op minder dan 1 procent.

Het is nog niet duidelijk wat de precieze gevolgen zullen zijn voor de woningprijzen, aldus ABN AMRO.

Bron: Nu.nl

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page