Vast contract is vaker de norm

Werkgevers zijn steeds vaker bereid om werknemers een vast contract te geven. De aantrekkende economie en de krapte op de arbeidsmarkt zijn de belangrijkste redenen.

De groei van de werkgelegenheid in ons land zet door. Het aantal vaste contracten is vanaf het derde kwartaal van vorig jaar toegenomen met 57.000. Dat is de grootste stijging sinds 2009, zo blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanochtend heeft gepubliceerd.

Het aantal werkenden is in diezelfde periode met 177.000 toegenomen. Er zijn vooral meer werknemers met uitzicht op een vaste baan, zo’n 77.000. Daarbij gaat het voor het grootste deel om voltijders.

Het aantal werknemers met een flexibele arbeidsrelatie, waartoe ook werknemers met uitzicht op een vaste baan worden gerekend, is in het afgelopen jaar toegenomen met 98.000. Het aantal zzp’ers is gestegen met 27.000.

Vertrouwen neemt toe

Volgens hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen neemt het vertrouwen bij werkgevers toe. ,,Bedrijven zijn minder onzeker, zij zien dat het economisch goed gaat. Verder zien we dat de krapte in verschillende sectoren toeneemt. Werkgevers proberen mensen daarom eerder aan zich te binden. Bovendien zien we vooral een toename van het aantal jaarcontracten met uitzicht op een vast contract. Dat is zeer opvallend.”

De groei van de werkgelegenheid zet onverminderd door. Volgens het CBS is het aantal banen het afgelopen kwartaal toegenomen met 51.000 tot een recordaantal van 10,2 miljoen. Daarbij zijn alle banen van werknemers en zelfstandigen meegeteld.

De toename is het gevolg van de stijging van het aantal banen van werknemers (49.000), waarmee die de hoogste stand ooit hebben bereikt (ruim 8,1 miljoen), meldt het CBS.

Ook het aantal openstaande vacatures nam toe, al ging dat minder snel dan in de voorgaande twee kwartalen. Eind september stonden er 213.000 vacatures open.

Bron: Financiële Telegraaf

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square