top of page

Bitcoin: De grootste zeepbel ooit?

Hoe je het ook wendt of keert, over één ding lijkt (bijna) iedereen het eens te zijn. Cryptocurrencies in het algemeen en Bitcoin in het bijzonder, zijn één van de grootste bubbles die men ooit heeft gezien. De AFM waarschuwde deze week dan ook voor de beursgangen van digitale valuta’s. Volgens de toezichthouder is de kans groot dat mensen hun inleg verliezen.

Angst en hebzucht

Terwijl de autoriteiten zich het hoofd breken over het reguleren van Bitcoin, lijkt Wall Street niet meer te willen wachten. De ‘gewone’ man kan in korte tijd enorme winsten realiseren met het investeren in Bitcoin, terwijl Wall Street de boot lijkt te missen. Bitcoin breekt record na record. Begin oktober was de waarde nog 4500 dollar, begin november stond die al 7100 dollar, om vervolgens ook weer 20 procent in waarde te dalen. De roep van ‘angst en hebzucht’ wordt steeds moeilijker te negeren. De topman van Morgan Stanley heeft Bitcoin fraude genoemd. Daarmee is hij, zoals al eerder aangehaald, niet de enige tegenstander. Toch lijken er meer en meer geluiden op te gaan om de handel in Bitcoin te reguleren. Dat is eigenlijk een contradictio in terminis, want Bitcoin is juist mede ontstaan om toezichthouders buiten spel te zetten.

CME Group, ’s werelds grootste derivatenbeurs, wil bijvoorbeeld futures op Bitcoin introduceren. Hoewel de laatste details nog uitgezocht moeten worden en autoriteiten nog toestemming moeten geven, lijkt een gereguleerde handel aanstaande. Overigens heeft Goldman Sachs eveneens aangegeven een handelsplatform voor crypto-valuta te willen openen. Het potentiële gevaar is dat hackers nog eens extra hun best zullen doen om het beveiligingssysteem van de brokers te doorbreken.

Futures

Handelen in futures op Bitcoin moet in het vierde kwartaal van dit jaar mogelijk worden. Dit nieuws zorgde ervoor dat de prijs van Bitcoin tot boven 7.100 dollar uitsteeg. Een maand eerder daalde de waarde van Bitcoin nog fors nadat onder andere China de toegang tot Bitcoin aan banden legde. Een aantal investeerders staat inmiddels te popelen om te gaan handelen in Bitcoin futures.

Beleggers krijgen de gelegenheid om direct via een broker te handelen in Bitcoin. Dit maakt de stap naar Bitcoin eenvoudiger. De risico’s blijven echter onverminderd groot, al zal met de introductie van futures de volatiliteit van de cryptomunt waarschijnlijk iets afnemen. De Security and Exchange Commission (SEC) waarschuwt dat het publiek een weloverwogen beslissing moet nemen en niet moet luisteren naar wat de media, beroemdheden of influencers op social media verkondigen. Niet al te lang geleden kondigde bijvoorbeeld Paris Hilton aan dat zij ging participeren in een Initial Coin Offering (ICO), de lancering van een nieuwe cryptomunt. Maar, dat geldt natuurlijk voor iedere belegging…

Inhoud telt

De koersexplosie van Bitcoin trekt veel mensen aan. Het is gesprekstof op verjaardagen. Dat soort bewegingen hebben we in het verleden veel vaker gezien. Maar door iets in een mooie cadeauverpakking, in dit geval een future, te verpakken, wordt de inhoud niet ineens anders of minder risicovol. De geschiedenis herhaalt zich telkens weer. De koersroute van Bitcoin is niet alleen omhoog, net zoals dat opgeld deed tijdens de dotcom bubble en de zeepbel op de huizenmarkt. Waakzaamheid blijft geboden. Je moet als investeerder zorgen dat je je centjes op het droge hebt voor de zeepbel barst.

Met het uitgeven van futures wordt Bitcoin min of meer gelegaliseerd. CME heeft aangegeven dat als de opzet van Bitcoin futures niet blijkt te werken, zij de mogelijkheid hebben de stekker er ook weer uit te trekken. Maar zoals de voormalig bestuursvoorzitter van Citigroup Chuck Prince aan de vooravond van de crisis al zei: ‘As long as the music is playing, you've gotta get up and dance.’

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page