© 2015 by Adfis B.V.

  • Facebook Social Icon

Verhoging aftrek gemengde kosten niet voor VPB

23.03.2017

De aftrek voor bepaalde algemene kosten is dit jaar omhooggegaan van 73,5% (2016) naar 80%. De aanpassing van deze aftrek geldt echter niet voor organisaties die vennootschapsbelastingplichtig zijn. Voor hen blijft de aftrek 73,5%.

 

In de wet is opgenomen dat bepaalde algemene kosten (gemengde kosten) tot een bedrag van € 4.500 niet voor aftrek van de winst in aanmerking komen. Het gaat dan om de volgende kosten:

 

voedsel, drank en genotmiddelen;
representatie, daartoe behoren ook recepties, feestelijke bijeenkomsten en vermaak;
congressen, seminars, symposia, excursies, studiereizen en dergelijke.
80% van de kosten wel aftrekken

 

De bovenstaande optie geldt zowel voor de inkomstenbelasting (IB) als de vennootschapsbelasting (VPB). Maar er kan ook voor worden gekozen om 80% van de bovengenoemde kosten wel in aftrek te brengen. Deze 80% geldt echter alleen voor ondernemers in de IB en resultaatgenieters. Voor de VPB blijft het percentage, net zoals in 2016, 73,5%. Deze verhoging is opgenomen om het niet meer aftrekbaar zijn van de kosten van een onzelfstandige werkruimte in een huurhuis te compenseren voor de IB-ondernemer.

Please reload

Uitgelichte berichten

Drie jaar lang lager gebruikelijk loon startende dga

October 1, 2019

Door de Belastingdienst is onlangs een aantal verduidelijkingen en wijzigingen aangebracht in de handreiking voor de gebruikelijkloonregeling. Zo is a...

1/10
Please reload

Recente berichten
Please reload

Archief
Please reload

Zoeken op tags