Nieuw wetsvoorstel incasso in de maak

12.11.2015

Onlangs hebben de Partij van de Arbeid en de ChristenUnie aangekondigd dat zij een wetsvoorstel gaan opstellen om buitengerechtelijke incassotrajecten te verbeteren. De aanleiding voor deze nieuwe regels zijn de verbetervoorstellen van de Consumentenbond, die onlangs aan de Tweede Kamer zijn voorgelegd. Deze aanpassingen zijn opgesteld naar aanleiding van een onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt.

 

Ook bij goed debiteurenbeheer kunt u te maken krijgen met klanten die hun openstaande facturen maar niet betalen. Als u uw centjes toch wilt zien, zult u er niet aan ontkomen om een incassobureau in te schakelen (tool). De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft – onder andere naar aanleiding van klachten van consumenten en berichten in de media – onderzoek gedaan naar de handelwijze bij buitengerechtelijke incassotrajecten (tools). Uit dit onderzoek komen drie problemen naar voren:

 

  • Consumenten worden steeds vaker aangemaand om vorderingen te voldoen waarvoor zij geen akkoord hebben gegeven of die zijn verjaard.

  • De facturen van incassobureaus zijn vaak niet duidelijk genoeg.

  • Incassobureaus gaan hun bevoegdheden steeds vaker te buiten om consumenten te bewegen om vorderingen te voldoen.


De Consumentenbond heeft een verbeterplan opgesteld

De Consumentenbond heeft onlangs vaart gezet achter de versterking van de van toepassing zijnde regelgeving, door het ‘verbeterplan incasso’ aan de Tweede Kamer voor te leggen. In dit plan zijn een aantal maatregelen opgenomen, waaronder het verminderen van het minimumbedrag van buitengerechtelijke incassokosten van € 40 naar € 15. De Partij van de Arbeid en de ChristenUnie hebben in reactie op dit plan laten weten dat zij een wetsvoorstel opstellen om buitengerechtelijke incassotrajecten te verbeteren. 

Tags:

Please reload

Uitgelichte berichten

Uitgestelde belastingrekening terugbetalen in 2 jaar

September 9, 2020

Verschillende regelingen voor coronasteun lopen door tot 1 juli 2021, maar met het uitstel van belastingbetaling is het kabinet niet zo ruimhartig. Di...

1/10
Please reload

Recente berichten
Please reload

Archief
Please reload

Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2015 by Adfis B.V.

  • Facebook Social Icon